Om oss
Hundene
Valper
Vårt oppdrett
Linker
Fotogalleri
 
Marit & Knut Andersen
Molvigkaia 1
1608 Fredrikstad.
Eller
Skorsnes
1680 Skjærhalden.

Tlf: 69 31 97 99
Tlf: 69 37 99 37
Mob: 958 32 283
Fax: 69 31 57 98


Velg språk:

 
Cavajes historie


Det hele startet i 1962. Da fikk vi vår første boxer, Jeppe, en 2 år gammel hannhund med et fantastisk gemytt og i sin tid en meget godt boxer i Norge. Han hadde en dyp bass i sin bjeffing, men så var oppdretter heller ingen andre enn Arne Bendiksen.

Vår første utstilling var Kennelklubbens ene årlige utstilling på Øvrevoll Galoppbane i slutten av mai. Dette ga mersmak - og er 41 år senere ennå ikke over.
Jeppe var også i sin tid en fin lydighetsboxer og fikk som en av de første boxerne i Norge gullmerket i lydighet.

I 1964 importerte vi vår første tispe fra Finland: Koketten Cariba. Hun kom fra den berømte Borealli-linjen, som i sin tid hadde Skandinavias beste boxere. Hun ble senere norsk utstillingschampion.

Vårt første hvalpekull hadde vi i 1967. Den gang reiste vi den lange veien helt til Uppsala i Sverige og parret Cariba med en engelsk importert hannhund fra daværende toppoppdretter i England: Wardrobes kennel. Denne kombinasjonen ga 8 hannhunder og 2 tisper. Fra denne kombinasjonen fikk vi vår første champion, Cavajes Adrastos. Sneballen begynte virkelig å rulle da vi fikk D-kullet vårt.

Cariba ble parret med Boxellas King James, en amerikansk hannhund, også bosatt i Sverige. Her beholdt vi en tispe, Cavajes Diana, som igjen ble parret med ch Boxellas Yahoo. Dette resulterte i ch Cavajes Fleur, som gav oss det store oppsvinget på 70-tallet.
I D-kullet var også ch Cavajes Dino.

I 1971 importerte vi selv en hannhund fra USA: My R`s Side Car (Jack). Han var sterkt innavlet på de berømte Salgraylinjene, og ble en fantastisk avlshund i Norge. Han ble ganske raskt champion og vant blant annet BIS på en NKK-utstilling. Desverre ble han overkjørt og drept bare 4 år gammel. Han ble totalt far til 13 norske og svenske champions.

I 1975 eksporterte vi, som svært få norske boxeroppdrettere har gjort, en hannhund til England, nemlig ch Cavajes Herakles. Han kom til Pat Heath, Seefeld Kennels, og gav henne nye linjer å arbeide med. Herakles og og hans kullbror ch Cavajes Herkules var en kombinasjon av ch Cavajes Fleur og ch My R`s Side Car.

Vi hadde opphold noen år som oppdrettere etter at halekuperingsforbudet kom i 1987, men da vi kjøpte Steynmere Fallen Angel (Sally) av dr. gen. Bruce Cattanach, bestemte vi oss for å begynne igjen. Svært interessant ble det da vi på stamtavlen hennes fant vårt gamle blod gjennom ch Cavajes Herakles fra midten av 70 årene. Hennes 2 kull er resultat etter parringsturer til Tyskland og Spania.

Den første kombinasjonen med multi ch Fausto von Santana ga oss to champions: Korad ch Cavajes Fausto og Nordisk Vinner 2002 ch Cavajes Beyond Belief. Den andre kombinasjonen med Verdensvinner Saverio di Sorogna ga oss tre tisper, hvorav to er sertifikatvinnere og en champion (ch Cavajes Geischa). Her fikk vi det beste å avle videre med.

For noen år siden inngikk vi et samarbeid med dr.genetiker Bruce Cattanach. Bruce hadde i flere år forsøkt gjennom gen fra en annen hunderase å avle inn naturlig stumphale på boxer. Dette lykkes han med, og etter langt og nitidig arbeid fikk han offisiell stamtavle på 4. generasjon stumphale boxer. Marit sto sammen med Bruce som eier av Steynmere Hot Shot, som er født med naturlig stumphale. Han ble tatt inn til Norge og brukt på en del tisper både i Norge og andre land. I snitt ga han ca 30% stumphale på fødte kull. Hot Shot (Roddy) er den eneste eksporterte stumphale fra dr. gen. Bruce Cattanach. Hot Shot ga ikke bare stumphale på sitt avkom, men tilførte også boxerpopulasjonen nye og friske gener. Dessverre innførte den tyske boxerklubben stumphale som diskvalifiserende feil i standarden i 2008, som nok setter en stopper for videre avl på stumphale boxere.  

Vi har hatt boxere fra England, Finland, Sverige, Tyskland og USA. Det som er svært viktig for oss er å avle den riktige type boxer, ikke hvilket land den kommer fra. Det finnes nemlig ikke en amerikansk type, engelsk type eller en tysk type. Det er bare en korrekt type: BOXEREN.

 

Gjennom disse snart 50 år har vi begge innehatt sentrale verv i Norsk Boxerklubb. Marit som avlsrådsmedlem, avlsrådsformann i mange år samt styremedlem i klubben. Hun er i dag æresmedlem av Norsk Boxerklubb. Knut har vært formann, viseformann, sekretær, kasserer og styremedlem, samt at han i flere år ledet Boxerklubbens dressurkurs. Han er også autorisert boxerdommer og har etter at han ble autorisert 1973 dømt over hele Europa. Knut var også 4 år formann i Norsk Kennel Klub, avdeling Østfold. I 2008 fikk vi den høyeste utmerkelsen en oppdretter kan få i Norge: Norsk Kennel Klubs Oppdretterpris.

Vårt kennelnavn CAVAJES har vi kreert etter våre 3 første hunder: Cariba, Vasco og Jeppe, og det har vært mer eller mindre oppegående siden 1967. Rent internasjonalt prøver vi å holde oss oppdatert ved å besøke utstillinger som tilskuere både i England og på kontinentet. Dette gir oss ideer om hva vi skal bruke av hannhunder, og hvor vi eventuelt kan kjøpe nye avlsdyr.
De siste år har vi importert boxere fra Holland og Italia, og en kombinasjon av disse hundene har gitt oss vår første verdensvinner.

Opp gjennom årene har vi oppdrettet mange norske champions og en masse certifikatvinnere. Vi har et lite oppdrett og vil helst ikke ha mer enn to hunder hjemme. Leilighetsvis setter vi ut hunder på avlsbetingelser.

Kontakt oss:
Marit & Knut Andersen, Molvigkaia 1, 1608 Fredrikstad.
Eller
Skorsnes, 1680 Skjærhalden.

Tlf: 69 31 97 99, Tlf: 69 37 99 37, Mob: 958 32 283, Fax: 69 31 57 98
E-Mail:
knkr-and@online.no


Copyright ©2003.Cavajes